Power-to-heat kan zonder subsidie concurreren met aardgas

De industrie moet ‘van het gas af’, en dat gaat heel veel geld kosten is de algemene teneur. Dat is niet helemaal terecht. Een deel van de warmtevraag van de industrie kan nu al worden ingevuld met power-to-heat, bijvoorbeeld met hybride boilers of e-boilers. Op dit moment is het mogelijk om een investering in een e-boiler terug te verdienen ten opzichte van een bestaande gasgestookte boiler. Dit blijkt uit verschillende haalbaarheidsstudies die Recoy de afgelopen maanden in samenwerking met Stork Thermeq heeft uitgevoerd voor diverse bedrijven in de energie-intensieve industrie. Stork & Recoy zijn gespecialiseerd in het ontsluiten en optimaal benutten van energieflexibiliteit.


E-boilers kunnen naast bestaande gas-boilers worden ingezet om hybride systemen voor stoomproductie te creëeren.

E-boilers kunnen als uitbreidingsinvestering naast bestaande gasboilers worden ingezet om hybride systemen voor stoomproductie te creëeren. De e-boiler kan dan flexibel ingezet worden afhankelijk van de elektriciteitsprijzen op de day-ahead en de onbalans markt. Verder kan overwogen worden de e-boiler in te zetten op de verschillende TenneT reservemarkten. De effectief resulterende besparingen op de elektriciteitskosten kunnen significant zijn. Met slimme strategieën om het hybride systeem te bedrijven en forecasting tools op basis van artificial intelligence om day-ahead prijzen en onbalansprijzen te voorspellen is het mogelijk om de terugverdientijd van een e-boiler te reduceren tot minder dan 3 jaar.

“Power-to-heat biedt uitstekende mogelijkheden om aan duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. In deze context heeft Recoy USG Industrial Utilities succesvol geholpen om inzicht te krijgen in de waarde van flexibiliteit die e-Boilers additioneel kunnen brengen.” 


Sonny Schepers, Senior Sustainability Engineer, USG Industrial Utilities

Wij verwachten dat de business case de komende tijd verder zal verbeteren: CO2 prijzen stijgen, de energiebelasting zal deels verschuiven van elektriciteit naar aardgas, de elektriciteitsmix  wordt groener waardoor de CO2 emissies van e-boilers vanzelf dalen en er komen steeds meer perioden met overschotten van zon- en windenergie. Bovendien is een investering in een e-boiler een zeer concurrerende optie om redundantie te vergroten.

Mocht u geïnteresseerd zijn in een soortgelijke analyse voor uw situatie dan komen wij graag met u in contact !