NEXT GENERATION SMART CHARGING

... voor het slim laden van elektrische voertuigen

Next Generation Smart Charging

Recoy heeft een platform ontwikkeld waarmee wagenparkbeheerders forse kostenbesparingen kunnen realiseren.

Recoy heeft een platform ontwikkeld waarmee wagenparkbeheerders forse kostenbesparingen kunnen realiseren. Dit platform maakt gebruik van de steeds sterker wordende schommelingen van de elektriciteitsprijzen, die worden veroorzaakt door de sterke toename van zonne- en windenergie in Nederland.

HOE WERKT HET?

Met behulp van Machine Learning technologie voorspellen wij de APX- en onbalans-prijzen, wat de productie is van eventueel aanwezige zonnepanelen en stationaire batterij-capaciteit. Dit combineren we met data uit het transport management systeem of dienstregeling om voor elk voertuig te bepalen wat de vertrektijd is en wat de goedkoopste momenten zijn om op te laden. Deze laadprofielen worden gedistribueerd over de verschillende laadstations, waarmee wij er voor zorgen dat het voertuig wordt geladen op momenten dat de onbalansprijs laag of zelfs negatief is en op momenten dat er zonnestroom aan het net wordt teruggeleverd.

DEMONSTRATIEPROJECT

Begin 2020 is Recoy gestart met de ontwikkeling van het technologie platform. Gedurende 2021 heeft een pilot plaatsgevonden bij o.a. het in Rotterdam gevestigde bedrijf BREYTNER Transport. Gedurende deze pilot is succesvol aangetoond dat er tientallen procenten bespaard kunnen worden voor de eindverbruiker. De besparingsniveau is onder andere afhankelijk van de minimaal vereiste laadsnelheid, de beschikbare laadtijd, de te laden hoeveelheid energie en de prijsvolaitileit.

Naast BREYTNER namen onder andere ook Last Mile Solutions en Alliander deel aan dit project. Last Mile Solutions levert de back-end software waarmee de laadpunten van BREYTNER op afstand beheerd kunnen worden. Alliander levert de solar forecaster waarmee de verwachte productie van de zonnepanelen wordt voorspelt.

ONDERSTEUNING

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Zuid-Holland, de topsector Energie en Enpuls. In 2018 werd de Enpuls Flex Challenge van Enexis gewonnen in de categorie “E-driving”. Het ontwikkelde Next Generation Smart Charging Platform van Recoy wordt verder ontwikkeld in het MOOI Subsidieprojecten GO-e en EIGEN waarin gekeken wordt naar de verwaarding van flexibilteit van bedrijfsterreinen, rekening houdend met congestie die lokaal kan optreden.

GEINTERESSEERD?

Bent u geïnteresseerd hoeveel u kunt besparen op uw elektriciteitskosten door het slim laden van elektrische voertuigen? Of overweegt u te investeren in flexibel in te zetten laadinfrastructuur?

Wij komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken en u te adviseren!