Recoy wint Enpuls Flex Challenge met innovatief EV charging concept!

De Flex Challenge is een nieuw programma van Enpuls waarin marktpartijen worden uitgedaagd om flexibiliteitsvraagstukken van de energietransitie op te lossen. In de eerste editie van de Flex Challenge is een drietal uitdagingen geformuleerd; de Solar Challenge, de E-driving Challenge en de Energy Gap Challenge. Uit meer dan 50 inzendingen zijn nu drie innovatieve en kansrijke winnaars geselecteerd. Recoy is uitgeroepen tot winnaar in de categorie E-Driving.

Naast Recoy, kent de Flex Challenge nog twee winnaars. Ecovat won in de categorie ‘Energy Gap’ en de Solar Challenge werd gewonnen door Groenewijkstroom. De winnaars zijn geselecteerd door een panel van experts uit de energiesector en gaan de samenwerking aan met Enpuls op om hun concepten te ontwikkelen tot marktrijpe toepassingen. De winnaars werden onlangs door Enexis officieel bekend gemaakt is een persbericht.

“Deze prijs stelt ons in staat om samen met Enpuls dit Smart Charging concept de komende tijd verder door te ontwikkelen, dat is fantastisch nieuws!”

Sjoerd Wittkampf, Technology and Innovation Manager bij Recoy, benadrukt hoe belangrijk het is om ontwikkelingen op het gebied van Smart Charging te stimuleren: “De potentie van elektrische auto’s voor het optimaliseren van eigen verbruik en het leveren van systeembalans diensten is enorm, maar met de kleine hoeveelheid EV’s vandaag de dag is het lastig om al een business case rond te krijgen. Deze prijs stelt ons in staat om samen met Enpuls dit concept de komende tijd verder door te ontwikkelen, dat is fantastisch nieuws!” Recoy wil met de ondersteuning van Enpuls een pilot opzetten om het concept in de praktijk te brengen en verder door te ontwikkelen.

Recoy’s winnende concept

Recoy ontwikkelt een smart charging oplossing, waarmee de energieflexibiliteit van stekkerauto’s ingezet kan worden om zelf-consumptie van PV-stroom te vergroten en onbalans in het elektriciteitsnet te voorkomen. Recoy neemt het slim laden principe naar een volgend niveau door onder andere het accuraat voorspellen van zonne-energieproductie, gebruik makend van iCarus, en onbalansprijzen.  Door middel van dit concept draagt recoy bij aan de uitdaging van de E-driving Challenge, waarbij centraal staat hoe elektrisch vervoer een bijdrage kan leveren aan het energiesysteem van de toekomst.

Enpuls en Recoy trekken samen verder op

Het prijzengeld van in totaal €150.000 (verdeeld over de drie winnaars) zal worden ingezet om de winnende concepten verder uit te werken. Recoy en Enpuls zullen samen optrekken om de synergie tussen elektrische voertuigen, duurzame stroom uit zonnepanelen en de elektriciteitsmarkten te versterken. Hiermee genereren we een extra inkomstenbron voor EV-houders en zonnepanelen eigenaren tegelijkertijd helpen we de balans op het elektriciteitssysteem verder te optimaliseren.

Op 28 juni organiseert Enpuls, in samenwerking met Flexiblepower Alliance Network en TKI Urban Energy, het evenement FlexForward. Recoy zal hierbij aanwezig zijn om haar winnende concept te presenteren en de samenwerking met Enpuls een vliegende start te geven.

 

Meer weten? Lees het persbericht op de website van Enexis